Psychosomatische Fysiotherapie

 

'De Psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij spanning, stress en chronische klachten' 

De psychosomatische fysiotherapeut ziet vooral patiënten die stress gerelateerde lichamelijke klachten hebben. Maar in plaats van alleen die klachten te behandelen zal de therapeut naar het grote plaatje kijken, een zogenaamde holistische benadering. Ademhalingsproblemen kunnen bijvoorbeeld ook het resultaat zijn van langdurige stress. Chronische pijn kan gerelateerd zijn aan angstklachten of depressieve klachten. Ook bij mensen met een burn-out, zijn er meerdere factoren die zorgen voor klachten. In de behandeling wordt dit dan ook meegenomen. Ervaren wat het verschil is tussen spanning en ontspanning en het zoeken van evenwicht tussen belasting en belastbaarheid is waar de psychosomatisch fysiotherapeut zich in heeft gespecialiseerd.

Daarnaast behandelt hij of zij gezondheidsklachten zonder een duidelijke oorzaak. Denk hierbij aan patiënten die al veel artsen of therapeuten hebben gezien, zonder dat vooruitgang werd geboekt of zonder dat men zich begrepen voelde. De psychosomatisch fysiotherapeut werk nauw samen met de psycholoog, huisarts en GGZ.

 

Werkwijze psychosomatisch fysiotherapeut

De intake begint met een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten om een zo helder mogelijk beeld te krijgen, daarna volgt een behandelplan. De psychosomatische fysiotherapeut schenkt aandacht aan de geestelijke en lichamelijke aspecten die invloed kunnen hebben op de gezondheidsklachten. Samen wordt er gekeken naar hoe je op een passende manier met je klachten kan omgaan om deze te verminderen. Door een gedragsverandering is er goede kans op herstel.

Klachten die behandeld worden door de psychosomatisch fysiotherapeut

  • Stress- en spanningsklachten
  • Angstklachten
  • Hyperventilatieklachten
  • Depressieve klachten
  • Burn-out/ overspanningsklachten
  • Somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
  • Chronische pijn of vermoeidheidsklachten
Vrijblijvend

KENNISMAKEN?

Spreek ik je aan?

Laten we kennismaken en onderzoeken of ik je verder kan helpen!

Je bent welkom